Η ΜΑΓΕΙΡΙΚΟΥΛΑ ΜΑΣ

Συνταγή της εβδομάδας:

Αυγά μιμόζα σε μηδενική βαρύτητα

Κοσμοδρόμιο Κοσλοντρούι ένα πρωί τ’Αυγούστου

Φίλες μου, αυτή τη φορά έχουμε διαλέξει για σας κάτι εύκολο και πρακτικό! Μια λιχουδιά που θα ενθουσιάσει τα παιδιά και θα ευχαριστήσει το σύζυγο!

Ελάτε μην κάθεστε άλλο! Σηκωθείτε από τον καναπέ! Α, θα σας μαλώσω μην ξινίζετε τα μούτρα … κοιτάξτε πόσο όμορφος είναι ο πρωινός ήλιος! Πώς; Δεν τρώτε αυγά γιατί σας ανεβάζουν τη χοληστερίνη; Μα αυτό που θα φτιάξουμε σήμερα είναι σε μηδενική βαρύτητα και ως γνωστόν σε τέτοιες συνθήκες η χοληστερίνη μετατρέπεται σε αλκοόλη που σας κάνει να νοιώθετε για λίγο κουρούμπελον, πίτα (χωριάτικη), σκνίπα, μπυροφωλιά, πεπόνι, γκολ, μπαφούνας, αλλά μετά μπορείτε να συνεχίσετε τις δουλειές σας ανενόχλητες (χικ!)! Είναι άλλωστε γνωστή η περιπέτεια του Λούι Άρμστρονγκ (μετ. μπρατσαράς) λίγο πριν πατήσει το πόδι του για πρώτη φορά στη Σελήνη! Παρά τις προειδοποιήσεις του Χιούστον έφαγε μετά την προσσελήνωση μία καρδάρα Αυγά Μιμόζα που είχε φέρει κρυφά μέσα στη στολή του από τη Γη. Το αποτέλεσμα ήταν, κατεβαίνοντας τη σκάλα, να πει το αμίμητο: « Χιούστο, έχουμε πρόβλημα! Μιμόζα Τέλος! (μετ. Houston, we have a problem! Mimoza Over!) » και μετά να γκρεμοτσακιστεί στη σεληνιακή σκόνη! Φυσικά η NASA τα άλλαξε όλα και αυτός που κατεβαίνει τη σκάλα υποδυόμενος τον Λούι, είναι ο Μπρους Ουίλις που είχε ξεμείνει σε έναν αστεροειδή εκεί κοντά (βλ. Αρμαγεδδώνα)! Παρ’όλα αυτά ο Λούι έμεινε στην ιστορία , γιατί όχι λοιπόν και εσείς! Χμ, βλέπω ότι πειστήκατε τελικά!

Να ξεκινήσουμε λοιπόν τη λιχουδιά μας; Ωραία! Λοιπόν να ποια είναι τα υλικά:

ΥΛΙΚΑ:

(για 4 άτομα που να μπορούν τρώνε σε συνθήκες Μηδενικής
Βαρύτητας χωρίς να λερώνουν τους διπλανούς τους)

1 κουζίνα σε θάλαμο μηδενικής Βαρύτητας
3 ομάδες των τριών ατόμων για βοήθεια
4 αβγουλάκια
μερικά φυλλαράκια μαρουλάκι
μαϊντανούλη
2 κροκάκια αβγού
½ κουταλιά του καφέ μπομπάτη μουσταρδίτσα του αστροναύτη
2 σύριγγες λαδάκι
½ σύριγγα ξυδάκι
Αλατάκι, Πιπεράκι (σε φακελάκια)
1 σωληνάριο κόλλα UHU
Σεληνιακή σκόνη (για παραλλαγή ‘Αβγά Μιμόζα αλα Λούι Άρμστρονγκ’)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

- Βράζετε τα αβγουλάκια για 10 λεπτάκια! Προσοχή! Το κατσαρολάκι πρέπει να είναι γυρισμένο ανάποδα αλλιώς θα προσπαθείτε για ώρα να τσακώσετε το νεράκι με αποτέλεσμα να σας κόψει η μαγιονεζούλα!

- Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη μαγιονεζίτσα: Οδηγείστε με προσοχή τα κροκάκια του αβγού σε ένα κανονικό μπολάκι, όχι ‘αντικολλητικό’ (ΧΑΧΑ! Αυτό ήταν αστείο! Ένα από τα δεκάδες που μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο μου “Μαγειρεύοντας με χιούμορ στο Κενό“ ), το οποίο κρατάτε ανάποδα με τρόπο ώστε να μην δραπετεύσουν τα υλικά! Είναι λιγουλάκι κουραστικό αλλά με τη συνοδεία κάποιας χαλαρωτικής μουσικούλας ούτε που θα το καταλάβετε! (hint: ο σεφ προτείνει το soundtrack του φιλμ «2001: H Oδύσσεια του Διαστήματος»)

- Προσθέστε το αλατάκι (σε μορφή μικρών χάρτινων φακέλων που τους ρίχνετε αυτούσιους στο μπολάκι γιατί έτσι και τους ανοίξετε τότε χάσατε το παιχνιδάκι και το σύζυγο σας που του αρέσουν όλα αλατισμένα) και το πιπεράκι με τον ίδιο αλάνθαστο τρόπο.

- Στη συνέχεια προσθέστε μισή συριγγούλα ξυδάκι ή αν προτιμάτε ρίξτε το σε κυβάκια γιατί μπορούν να ελεγχθούν πιο εύκολα σε κενό αέρος.

- Λοιπόν αν υποθέσουμε πως τα έχετε μαζέψει όλα και τα έχετε υπό τον έλεγχο σας τότε προχωράμε στο χτύπημα που αποτελεί το δύσκολο κομματάκι της συνταγούλας.

- Καλό είναι πιο πριν να χωριστείτε σε τρεις ομαδούλες: μία ομαδούλα χτυπήματος, μια ομαδούλα διάσωσης και μία του Λαδιού γιατί μόνοι σας δεν θα τα καταφέρετε με αποτέλεσμα να κάνετε μία τρύπα στο ‘κενό, δηλαδή μία Μαύρη Τρύπα’! (Αστείο 15ο, σελ. 345, “Μαγειρεύοντας με χιούμορ στο Κενό”)

- Η ομάδα χτυπήματος πρέπει να χρησιμοποιήσει το μίξερ για να χτυπήσει το μείγμα! ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ! Σας εξορκίζω! Σε καμία μα σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη από την αργή ταχύτητα του μίξερ γιατί τότε το μείγμα (αφού το μαζέψετε από τους γύρω χώρους) θα έχει πάρει ένα ελαφρύ κόκκινο χρώμα από το αίμα των άλλων ομάδων!

- Χτυπάμε αργά λοιπόν, ενώ παράλληλα η ομαδούλα του Λαδιού διοχετεύει με μικρές συριγγούλες το λαδάκι ενώ η ομαδούλα διάσωσης (που καλό είναι να χρησιμοποιεί σχοινάκια ασφαλείας) προσπαθεί με σβέλτα μπλονζόν να αναχαιτίσει πιθανά μέρη του μείγματος που μπορεί να αιωρούνται με μεγάλες ταχύτητες στο κενό. Μη φοβάστε ότι θα σας κόψει, το μόνο που θα πρέπει να φοβάστε είναι μήπως την έλλειψη κενού δεν έχετε πάρ’ υπόψη! ΧιΧι! (σελ.222, «Στην Κουζίνα Αεροστεγώς», Συλλογή Ποιημάτων)

- Αφού λοιπόν όλα είναι έτοιμα τότε κόβουμε τα αυγουλάκια με μια γρήγορη κάθετη κίνηση και τα γεμίζουμε με τη μαγιονέζα. Αρπάζουμε την πιατέλα σερβιρίσματος (που θα πετάει κάπου εκεί κοντά) και χρησιμοποιώντας την κόλλα με προσοχή, κολλάμε πάνω της τα μαρουλάκια και το μαϊντανούλη που θα είναι η γαρνιτούρα μας. Στη συνέχεια κολλάμε τα αυγουλάκια μιμόζα και γυρνάμε την πιατέλα ανάποδα ή γυρνάμε εμείς ανάποδα. (hint: καλό είναι να μην αφήσετε την κόλλα εκτεθειμένη γιατί εάν πετάνε μικρά παιδιά ή κατοικίδια εκεί κοντά τότε μπορεί να κολλήσουν μεταξύ τους και να αιωρούνται για ώρες αβοήθητα)

- Τέλος, αν ξεχάσατε να βάλετε κάτι από τα υλικά, όπως εγώ ξέχασα τη μουσταρδίτσα, μη στενοχωριέστε καθόλου! Το πολύ πολύ ο σύζυγος να πει πως είστε ‘αλαφρόμυαλη’ και ‘πετάτε στα σύννεφα’! Ψέματα θα είναι ;!! ΧουΧουχχιχιχι!