ΔΑΚΟΥΤΡΟΣ

(Σαντορίνη: The Game)

Λίγα λόγια για την ιστορία του παιχνιδιού.

Το παιχνίδι Δακούτρος (ή Σαντορίνη), έχει βασιστεί στην ιστορία του Μίνι Μάρκετ Δακούτρου, στα Φοιρά της Σαντορίνης. Ένα φρούριο από ληγμένα προϊόντα κάθε είδους, τοποθετημένα με μαεστρία, τυχαία σε όλο το μαγαζί. (βλ. φωτο) Ο ήρωας του παιχνιδιού είναι αυτός ο αξιαγάπητος σωσίας του Barney Flintstone, που εμπνεύστηκε να τοποθετήσει υπερμεγέθεις κούκλες μπάτμαν πάνω σε ληγμένα κουτιά γάλατος Dolca. Mαζί του ο πιστός του φίλος Ιγκόρ, ο καλοθελητής που αέναα προσπαθεί να ξαναχτίζει τα τείχη από σοκολάτες και κονσέρβες, τρέχοντας από την μία κατάρρευση στην άλλη. Πρίν προλάβει να μαζέψει καλά καλά τα ψεύτικα κουζινικά, ο ήχος του σπασμένου γυαλιού τον καλεί στο ψυγείο.

Η αιώνια μάχη τους εναντίον του Υγειονομικού, και η προσπάθεια της ταβέρνας Socrates View να πάρει τα σκήπτρα της βρωμιάς σερβίροντας (με αυστριακό τρόπο πάντα) πέος φάλαινας για κοτόπουλο, εμπνέει αυτό το παιχνίδι.

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕΜΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

MINI MARKET

Η ομάδα του Μίνι μάρκετ (ή αλλιώς μωβ ομάδα) αποτελείται από τους δύο παίχτες που έχουν τις κάρτες του Δακούτρου και του Ιγκόρ. Είναι οι βαρώνοι της Μπίχλας. Αδιαφορώντας για την ομάδα του Socrates View που θέλει να πάρει τα σκήπτρα της μπόχας, σκοπός της ομάδας του Μίνι Μάρκετ είναι να καταστρέψει την ομάδα του υγειονομικού.

SOCRATES VIEW

Ο Γαβρίλης κι ο Μπούας είναι δυο θεοπάλαβοι τύποι που επιθυμούν να εκθρονίσουν τον Δακούτρο και τον Ιγκόρ και να γίνουν το πιο βρωμερό κατάστημα σ'όλα τα Φοιρά! Οι παίχτες που πήραν τις κάρτες αυτές είναι οι challengers της πορτοκαλί ομάδας, που σερβίρουν ελεεινό άθλιο κοτόπουλο συνοδευόμενο από εμετικές ιταλικές μπαλάντες, στην προσπάθειά τους να γίνουν κυρίαρχοι της μούργας!

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ

Οι σκληροί του παιχνιδιού είναι το υγειονομικό (Αν κι ο ένας είναι ντιγκιντάγκας). Ο Ψωμόφας κι ο Φουστέρης έχουν βάλει σκοπό να χτυπήσουν τον ευκολότερο στόχο, που είναι το Socrates View. Επειδή ο Δακούτρος είναι άπιαστο όνειρο αποφασίζουν να ασχοληθούν μόνο με τους Challengers.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΧΤΩΝ

Ο Δακούτρος παίζεται με 4 ή 6 παίχτες.

Με 4 παίχτες δημιουργούνται 2 ομάδες που η μία θέλει να καταστρέψει την άλλη. Η ομάδα με τα περισσότερα λεφτά κερδίζει το παιχνίδι.

Με 6 παίχτες βγαίνουν και οι 3 ομάδες που αναφέρθηκαν πάνω. Η κάθε μία από αυτές έχει σκοπό να καταστρέψει μιά απο τις άλλες, όπως αναγράφεται και πάνω στις κάρτες της. Η ομάδα που η αντίπαλή της εχει τα λιγότερα λεφτά κερδίζει το παιχνίδι.

(το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί με 3 παίχτες ή με 5, δίνοντας μια κάρτα σε παίχτη που δεν υπάρχει πχ. στο τέρας του Λοχ Νες αλλά το παιχνίδι βγαίνει μάπα γιατι όποιος έχει συμπαίκτη τον μή υπαρκτό παίχτη πήρε τον πούλο!)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Η προετοιμασία του Δακούτρου, είναι το μίσο παιχνίδι. Είναι εξίσου διασκεδαστικη όσο το ίδιο το παιχνίδι και καμιά φορά μπορεί να γίνει όσο ψυχαγωγική όσο μια όπερα του Βέρντι ή ένα επεισόδιο Παπακαλιάτη (αυτό που πεθαίνει ο Έγκυος φίλος του). Ξεκινώντας πρέπει να έχουμε τις ΚΑΡΤΕΣ ΠΑΙΧΤΩΝ που βλέπετε από πάνω και μπορείτε είτε να τυπώσετε πηγαίνοντας στο παρακάτω link, είτε να τις ζωγραφίσετε με κηρομπογιές σε ακουαρέλα.

Μετά, αποφασίζουμε με τι χρηματική μονάδα παίζουμε και περιορίζουμε τα ποσά πχ. απο 10 εως 20 εκατομμύρια ρούβλια, ή από 3 εως 7 τενεκέδες φέτα.

Στην συνέχεια δημιουργούμε 60 ή 40 (ανάλογα με τους παίχτες) ΚΑΡΤΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ από ομοιόμορφα λευκά χαρτιά.

Οι κάρτες αυτές χωρίζονται σε ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ και σε ΚΑΡΤΕΣ ΧΑΣΕ ΚΕΡΔΙΣΕ

ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ! λέμε τις κάρτες που σε υποχρεώνουν να κάνεις κάτι προκειμένου να φανερώσεις τον ρόλο σου στο παιχνίδι ή να κερδίσεις ένα χρηματικό ποσό. Πχ. αν είσαι ο Δακούτρος πες ότι βαρέθηκες να παίζεις και ήρθε η ώρα να παίξετε γκαζάκια. Ή αν θες να κερδίσεις 12 δισεκατομμύρια, κάνε πως πέφτεις κάτω από την καρέκλα σου. Για να προετοιμάσετε αυτές τις κάρτες γράψτε στο πάνω μέρος σε 6 κάρτες : Αν είσαι ο Δακούτρος, Αν είσαι ο Ιγκορ, Αν είσαι ο Μπούας, Αν είσαι ο Γαβρίλης, Αν είσαι ο Ψωμόφας, Αν είσαι ο Φουστέρης και διπλώστε τις έτσι ωστε να μην φαίνεται το γραμμένο πάνω μέρος. Μετά αλλες 6 που να γράφουν Αν δεν είσαι ο Δακούτρος, αν δεν είσαι ο Ιγκόρ, κλπ. και μετά διπλώστε τις. Στην συνέχεια 3 κάρτες αν είσαι στο Μινι Μαρκετ, αν είσαι στο Υγειονόμικο, αν είσαι στο Socrates View, και αντίστοιχα άλλες τρείς που να λένε αν δεν είσαι σ'αυτές τις ομάδες, διπλώστε. Μετά άλλες 6 κάρτες που να λένε Αν θες να κερδίσεις 6 διαφορετικά ποσά από την μονάδα χρημάτων που έχετε επιλέξει. (εννοείται ότι αν παίζουμε με 4 παίχτες φτιάχνουμε από 4 κάρτες για κάθε κατηγορία, εκτός αν είμαστε εντελώς μαλάκες.)

Στην συνέχεια έρχεται το ωραίο: γράφουμε στο κάτω μέρος των καρτών (χωρίς να ξέρουμε τι γράφει από πάνω) ότι θέλουμε να κάνει όποιος πάρει την κάρτα. Καλό είναι να εκμεταλλευτούμε τον χώρο που παίζουμε. πχ. σε ένα μπαρ θα μπορούσαμε να βάλουμε την κάρτα αν δεν είσαι στο Μίνι Μάρκετ, ζήτα από την διπλανή παρέα σπίρτα MAJESTIC. Ενώ αποφεύγουμε το συχνό λάθος να βάζουμε πράξεις που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν όπως πχ. Αν είσαι ο Φουστέρης σκότωσε ένα κογιότ με τα γυμνά σου χέρια. Τώρα ξεδιπλώνουμε τις κάρτες και τις τοποθετούμε ανάποδα στο τραπέζι.

 

ΧΑΣΕ! ΚΕΡΔΙΣΕ! είναι οι κάρτες που κρίνουν τον νικητή. Είναι κάποια ποσά που προσφέρεις η αφαιρείς από την ομάδα του παίχτη που δίνεις την κάρτα. Πχ. Είσαι αδερφή, κερδίζεις 8 κιλά λάδι. Ή Χάνεις 4 δισ. δηνάρια γιατί σου αρέσουνε τα ελάφια. Παίρνουμε τις υπόλοιπες κάρτες που ξέμειναν αφού συμπληρώσαμε τις ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ, και τις συμπληρώνουμε φροντίζοντας να βάλουμε ίδια ποσά στις κάρτες που κερδίζουν και σ'αυτές που χάνουν. Πχ. αν η μία κάρτα που γράψαμε σου προσφέρει 90 δίφρακα η επόμενη πρέπει να σου αφαιρεί 90.

Στην δημιουργία των καρτών πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι παίχτες.

Αφού ανακατέψουμε όλες τις κάρτες μεταξύ τους, μοιράζουμε τους χαρακτήρες. Ο καθένας κοιτάζει ποιόν χαρακτήρα έχει χωρίς να το πει ούτε του Παπά (ούτε της Ειρήνης Παπά χαχαχαχαχαχου) και κρατάει την κάρτα του ανάποδα ωστε να μην την δει ΚΑΝΕΝΑΣ!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ!

 

 

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Τώρα τα πράγματα είναι απλά. Κάθε παίχτης με την σειρά του παίρνει μία από τις κάρτες παιχνιδιού ,την διαβάζει και την δίνει σε όποιον παίχτη θέλει. Από την αντίδρασή του προσπαθεί να καταλάβει ποιος είναι ο κάθε παίχτης και να του δώσει αντίστοιχα κάρτες που να του αφαιρούν ή να του δίνουν χρήματα. Όταν τελειώσει το παιχνίδι μετράμε τα χρήματα και βρίσκουμε ποιά ομάδα κέρδισε. Μπερδευτήκαμε; Ας δούμε ένα παράδειγμα παιχνιδιού.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Για το παράδειγμά μας, για λόγους απλότητας και κατανόησης διαλέξαμε γνωστές προσωπικότητες. Στο πειραματικό παιχνίδι μαζεύονται ο Φασούλας, ο Ζαν Κλωντ Βαν Νταμ, ο Μπεκενμπάουερ, ο Σκρούτζ ΜακΝτακ, η Μαντόνα κι η Αγκάθα Κρίστι σ'ένα φιλικό σπίτι κι αποφασίζουνε να παίξουνε Δακούτρο. Ορίζουνε χρηματικό ποσό από 4 έως 8 οκάδες ροδάκινα. Φτιάχνουνε τις κάρτες παιχνιδιού, μοιράζουνε τις κάρτες παιχτών και ξεκινά το παιχνίδι.

Ο Φασούλας σηκώνει την κάρτα παίχτη του και βλέπει οτι είναι ο Ψωμόφας. Όμως δεν ξέρει τι κάρτες έχουν οι άλλοι παίχτες. Πρώτος σηκώνει κάρτα παιχνιδιού ο Μπεκενμπάουερ και την δίνει στην Μαντόνα, η οποία σηκώνεται πάνω και κάνει τον κροκόδειλο. Ο Φασούλας δεν ξέρει τι σημαίνει αυτό, όμως ο Μπεκενμπάουερ κάτι κατάλαβε (λέει : ώστε έτσι μωρή ρουφιάνα Μαντόνα ε; τώρα θα δεις!). Έρχεται η σειρά του Φασούλα ο οποίος σηκώνει μια κάρτα και την διαβάζει από μέσα του. Η κάρτα γράφει: Αν είσαι ο Μπούας, Βγες στο παράθυρο και φώναξε οτι είσαι αδερφή. Ο Φασούλας την δίνει στον Σκρουτζ Μακ Ντακ, αυτός σηκώνεται, ανοίγει το παράθυρο και προκαλεί άφθονο γέλιο στην παρέα (Η Αγκάθα Κρίστι χέστηκε στο γέλιο σ'αυτήν την φάση) φωνάζοντας "ΕΙΜΑΙ ΑΔΕΡΦΗ ΡΕΕΕ!". ΜΠΙΝΓΚΟ! Αρα αυτός είναι ο Mπούας! σκέφτεται ο Φασούλας.

O Παναγιώτης περιχαρής για το φύλλο που του έτυχε.

Η Μαντόνα κάνει τον κροκόδειλο.

Όταν παίζεις Δακούτρο, αναλαμβάνεις το ρίσκο να γίνεις ρεζίλι.

Το παιχνίδι συνεχίζεται με ανταλλαγή καρτών, όπου ο Φασούλας δεν καταλαβαίνει τι γίνεται. Πολλές φορές δεν γίνεται τίποτα μάλιστα. Ξαναέρχεται η σειρά του να παίξει. Σηκώνει μια κάρτα που λέει "Αν δεν είσαι στο Υγειονομικό, μύρισε αυτήν την κάρτα και πες οτι μυρίζει σαν το πουλί του Μάρτιν Σκορτσέζε." Ο Φασούλας αποφασίζει να την δώσει στον Μπεκενμπάουερ. Ο Κάιζερ του Γερμανικού ποδοσφαίρου την διαβάζει και λέει: "ΧΑΧΑ! Ποιός την έγραψε αυτήν την ανωμαλία!" και μυρίζει την κάρτα λέγοντας οτι μυρίζει σαν το πουλί του Σκορτσέζε. "Χεχε! εγώ την έγραψα", λέει η Μαντόνα, όμως δεν ξέρει τι γράφει το πάνω μέρος της κάρτας. Μόνο ο Φασούλας ξέρει οτι αυτό σημαίνει ότι ο Μπεκενμπάουερ δεν είναι στο υγειονομικό.

Ο Μπεκενμπάουερ ανακαλύπτει τις χαρές του παιχνιδιού.

Ο Ζανκλοντ Βανταμ μετά την κάρτα: "αν είσαι ο Γαβρίλης ρίξε πάνω σου έναν κουβά με βρωμόνερα."

 

Μετά από λίγο η Μαντόνα σηκώνει μια κάρτα και την δίνει στον Φασούλα. Την διαβάζει: "Αν είσαι ο Φουστέρης, ρίξε μια σφαλιάρα στον διπλανό σου." "ΟΥΦ! ευτυχώς δεν χρειάζεται να το κάνω" (ασε που δίπλα του καθόταν ο ΒΑΝΤΑΜ!) λέει και συνεχίζει το παιχνίδι. Τώρα η κάρτα που σήκωσε ο Φασούλας γράφει "Είσαι ο καλύτερός μου φίλος, χάνεις 7 οκάδες ροδάκινα". Ωραία λέει ο Φασούλας, και την δίνει στον Σκρουτζ μακ Ντακ που ξέρει οτι είναι ο Μπούας, άρα αντίπαλός του.

Με τα πολλά τελειώνει το παιχνίδι και οι παίκτες αποκαλύπτονται. Ο Μπεκενμπάουερ είναι ο συμπαίκτης του Βαν Ντάμ στο Μίνι Μάρκετ και η Αγκάθα Κρίστι του Φασούλα. Ενώ στην ομάδα Socrates View είναι ο Σκρούτζ κι η Μαντόνα.

Το Μίνι Μάρκετ μετράει τα λεφτά του και βλέπει οτι έχει 4 οκάδες ροδάκινα, Οι Socrates View - 5, και το υγειονομικό 1 οκά. Δεν έχει σημασία το οτι το Mini Market έχει παραπάνω λεφτά από το Υγειονομικό. Από την στιγμή που τα λιγότερα λεφτά τα έχει το Socrates View, νικητές είναι το Υγειονομικό και ο Φασούλας ξαναζεί στιγμές θριάμβου, σαν να είναι πάλι στην Σαραγόσσα.

Αγκάθα Κρίστι και Φασσούλας γιορτάζουν την νίκη στην Γενεύη.

Κοντράστ συναισθημάτων, με την μαντόνα να μην πιστεύει πως έχασε.